top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Dilara

Senaryonun Özü Hikayedir

Güncelleme tarihi: 16 Ağu 2022



Yazabilirsin biliyorsunuz ki teknik bir metin olan Senaryo'nun nasıl yazıldığını anlatmak amacıyla kurulmuş bağımsız bir eğitim platformu. Başlangıçta benim kişisel olarak benimsediğim, ardından savunduğum yol ve yordamları paylaşmaktan öte iddiası olmayan bir web blogdu. Ardından YouTube kanalı bloga eşlik etmeye başladı. Şimdi neredeyse video içerikler, blog içeriklerini ve paylaştığım kaynakların okunma sayısını geçiyor.


Bir yıl boyunca, zaten hali hazırda elinde bir hikayesi olan ve bu hikayenin çıktısını bir film ürünü olarak almak isteyen Senarist adaylarına içerik hazırladım.


Şimdi sıra, hangi türde olursa olsun yazmak isteyen herkesi kucaklamaya geldi!

Daha önce hikaye yazmamış ya da yazmış ama tekniğini geliştirmek isteyen tüm yazar ve yazar adaylarına selam olsun!

Yazabilirsin Hikaye'yi anlamak üzere tekrar yayılmaya başlıyor.


Artık Yazabilirsin'in ana odağında Hikaye olacak. Ara sıra yine Senaryo özelinde içerikler hazırlayacağım. Ama Senaryo artık Hikaye başlığımızın altında bir metin çıktısı olarak ele alınacak.


Bugüne kadar tek bir kaynak üzerinden erişemediğiniz ve muhtemelen asla erişemeyeceğiniz pek çok konu, kavram, teori, kuram, akım ve yöntem Yazabilirsin üzerinden erişiminize açık olacak. Hikaye yazarlığı konusunda geliştirdiğiniz her bir kasınızın, ister senaryo yazın, ister bir çocuk kitabı, ister roman, ister bir kısa öykü, yükünüzü ne kadar hafifleteceğini zamanla göreceksiniz.


Bu sefer analizleri referans örneklerle gerçekleştirmek istemiyorum. Olabildiğince özünü vermek ve o örnekten bağımsız bir şekilde zihninize yerleşecek şekilde içerikler hazırlayacağım. Bu işin bunca zaman nasıl yapıldığını inceleyeceğiz, ancak kendimize katı kurallar koymayacağız. Çünkü sanatsal üretimin kuralı yoktur. Kaideleri vardır. Kaideleri bilmek size ışık tutar ve bu ışık aynı zamanda yeni bir kaide yaratabileceğiniz gerçeğini de gösterir.


Senaryoyu kurallı ve şartlı anlatabiliyor olmamızın sebebi, Senaryo'nun teknik bir metin olması, bir endüstri materyali olmasıydı. Senaryo bir sanat eseri değildi. Senaryoyu yaratıcı kılan, sanatsal boyut kazandıran şey, hikayesinin yaratıcılığıdı.


Hikaye, şiirin de temelindedir, şarkının da, müziğin de, sinemanın da. İşte bu sebeple, Yazabilirsin'de Hikayeyi, özünde hikaye olan tüm disiplinlerdeki üretim pratiğinizi etkileyecek, besleyecek şekilde işleyeceğiz. Hikayeyi bir hammadde olarak ele alacağız. O hammaddeden ne gibi ürünler elde edilebilir, bunu inceleyeceğiz.


Hikayeye dair var olan tüm akımları ve yöntemlere bakacağız ancak hiçbirini kendimize kural koymayacağız. Çünkü, tüm bu akım ve yöntemlerin bizden önceki üretimlerin çıktısı olduğunu bileceğiz. Bu demektir ki, tüm bu çıktıların bize verdiği akım ve yöntemleri harmanlayarak bambaşka akımlar ve yöntemler yaratabiliriz. Ve bu demektir ki, bizden önceki her şeyden bağımsız daha önce hiç denenmemiş bir yöntemle bambaşka bir üretim süreciyle bir çıktı verebilir, mevcut akımlara yeni bir akım ekleyebiliriz. Kendi kaidemizi yaratabilir, yayabiliriz.


Her başlığı, bunu unutmadan inceleyeceğiz. Bu sezonda öncekilerden farklı olarak özelden genele değil, genelden özele inen, başlık altında başlıklar açarak ilerleyen bir program takip edeceğiz.


Önümüzde bizi şöyle bir program bekliyor;

3. Sezon Program Akışı


  • HİKAYE ÖN HAZIRLIĞI

  1. KARAR VER

  2. UYGULA

  3. BOYUTLARI KEŞFET


  • HİKAYE ORTAMI NASIL KURULUR? (SETTING)


  • HİKAYE KURGUSU NASIL YARATILIR? (STRUCTURE)

  1. 3 PERDE // THREE ACT STORY STRUCTURE

  2. 5 PERDE // FIVE ACT STORY STRUCTURE

  3. FICHTEAN CURVE

  4. IN MEDIAS RES

  5. 7 PERDE // SEVEN POINT STORY STRUCTURE

  6. Hero's Journey and Dan Harmon's Story Circle

  • KARAKTER NASIL YARATILIR?

  1. PROFİL YARATIMI

  2. KARAKTER ANALİZİ

  3. DİNAMİK KARAKTER VE STATİK KARAKTER


  • HİKAYE EN İYİ NASIL BİTİRİLİR?


  • TÜR - TEMA - AKIM İLİŞKİSİ

  1. ÖNGÖREN HİKAYELER - FİTÜRİSTİK vs ÜTOPYA DİSTOPYA

  2. REGÜLE EDEN HİKAYELER - ROMANTİZM vs GERÇEKÇİLİK

  3. HAYATA AYNA TUTAN HİKAYELER - KÖY ROMANI VS HARLEM RÖNESANSI

  4. KAOSA ALTERNATİF DÜZEN SUNAN HİKAYELER - MİT VE EFSANELER (Masal)


  • İFADE BİÇİMLERİ VE ANLATICI TÜRLERİ

  1. ALEGORİ

  2. KAFKAESK

  3. PİTORESK

  4. MİMESİS - DİEGESİS - MİNETİK

  5. SENTAGMATİK - PARADİGMATİK


  • HİKAYE NASIL UYARLANIR?

  1. UZUN METRAJ SİNEMA FİLMİ UYARLAMASI

  2. KISA METRAJ SİNEMA FİLMİ UYARLAMASI

  3. TİYATRO OYUNU UYARLAMASI

  4. SERİ UYARLAMASI

  5. DİZİ UYARLAMASI

  6. ROMAN UYARLAMASI

  7. DİJİTAL OYUN UYARLAMASI


2.804 görüntüleme7 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

7 Comments


Muhammed Başkan
Muhammed Başkan
Apr 25, 2020

Anlaşılan güzel içerikler bizleri bekliyor. Takipteyiz Zeynep hocam.

Like

Desen
Desen
Apr 25, 2020

İşte bu, beklediğimden fazlası çok mutlu oldum heyecanla takipteyim :)

Like

melike pire
melike pire
Apr 24, 2020

Uzun zaman önce ''Yazabilirsin'' ile tanıştım. Jenerikten tutun, arka plana, arka plandan tutun ses tonunuza kadar bu iş ile iyi ki karşılaşmışım diyorum. Bir YouTube videosundan bu kadar çok şey öğreneceğim, onu bırakın bendeki bazı hisleri ateşleyip hayatımı değiştirecek kadar büyük adımlar atacağım, aklımın ucundan dahi geçmezdi. Öğrendiğimiz sırf bilgi değil , işin ruhunu da bize aşılıyorsunuz ya da içimizde bir yerlerde saklanıp uyuyan ruhları harekete geçiriyorsunuz. Emek verdiğiniz her şeyi en güzel noktalarda görmek dileğiyle, yeni sezona hazırız.

Like

sefadenizalemdar
sefadenizalemdar
Apr 23, 2020

Emeğinize sağlık, yeni sezon harika bir başlanıç oldu. iyi ki varsınız.

Like

Mehmet
Mar 25, 2019

Merhaba. http://www.senaryoekibi.com/ adresi uzun zamandır pasif halde.

Like
bottom of page