top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Dilara

E. D. S. Ü. P. Nedir?

"Etkileşim Devinimli Senaryo Üretme Projesi"nin kısalması.

Peki bu "Etkileşim Devinimli Senaryo Üretme Projesi" nedir?

Hatta bir saniye "Etkileşim Devinimli" ne demek? önce ona bir bakalım;

Yayınlarımda ya da blog yazılarımda, her ne kadar sana ulaştırdığım bilgilerin pek çoğunu yabancı kaynaklardan alıyor olsam da, her zaman Türkçe kullanımı üzerine büyük bir hassasiyetle hareket ediyorum. Bu belki dikkatini çekmiştir. Bu sebeple "İnteraktif" kelimesi yerine "Etkileşim Devinimli" demeyi tercih ettim.


Projenin Youtube kanalında "Sahne Geçişleri" ile ilgili yayınladığım içeriği sana hazırlarken aklıma bir fikir gelmişti. Yayını izlediysen hatırlarsın. Bu projenin temelleri o video ile atıldı. Önce, tek bir sahne ile yaratılmış, belli bir zaman içerisinde gerçek zaman takibiyle akan, tek bir mekanda geçen bir senaryo üretmekle ilgili hayalimi seninle paylaşmak istedim. Sonra, "Neden bunu Yazabilirsin projesi kapsamında, projeye dahil olan herkesin katılımına ve katkısına açık bir proje haline getirmeyeyim ki" diye düşünmeye başladım. Düşünsene, bunca zaman sana bir senaryonun nasıl üretilmesi gerektiğine, özellikle de senaryo yazmaya başlamadan önceki hazırlık sürecine dair bildiğim ne varsa anlattım. Şimdi bu anlattıklarımı, senaryo üretimeye girişerek birlikte uygulama şansımız var. Bu şu demek, öğrendiklerimizi iyice güçlendirebiliriz, bilgilerimizi sınayarak tekrar gözden geçirebiliriz, en ama en önemlisi, birlikte -ki bu "birlikte" kelimesi belki yüzlerce kişiyi kapsayacak- ürettiğimiz kusursuz bir senaryoyu elimize alabiliriz. Hatta belki kim bilir, bu senaryo Dünyanın ilk ve tek Etkileşim Devinimli Senaryosu olarak dikkat çeker ve bir yapımcı desteğiyle çekilir, sonra da yine hep birlikte yarattğımız hikayeyi ekranda hep birlikte izleriz! Neden olmasın?


Hayal etmesi müthiş keyifli. Üretmesi de en az sonucunu hayal etmek kadar keyifli olacak eminim ama projenin kendisini tasarlamak o kadar da keyifli değil. Gerçekten zorlanıyorum. Sistemi çok iyi kurmam lazım. Üzerine biraz daha çalışmak gerekiyor. Değerlendirmek gereken pek çok şey var. Ama ana hatlarıyla en azından nasıl bir projeye giriştiğimizi sana özetleyebileceğim bir yayın hazırlayarak başlangıcı yapmak istedim.

Öncelikle proje kesinlikle bu web sitesi üzerinden takip edilecek ve tüm üretim süreci bu yayın kategorisinin altında ilerleyecek. O kesin. Kategori altında benim açacağım başlıkların yönlendirmesiyle ilerleyeceğiz. O başlıkları da projenin 4 ana adımı gibi düşünebilirsin. Bu adımlardan 1 tanesi senin kontrolünde değil. diğer 3 tanesi senin, benim, onun, herkesin etkileşimine açık olacak.

Zannediyorum, bu projeyi sizlere il duyurduğumda, hemen kolları sıvayıp bir senaryo yazmaya başlayacağımızı düşündünüz. Ama sabır. Önce sabır. Senaryo yazmanın, önümüze boş bir sayfa açıp sahne başlığını yazarak başlayabileceğimiz bir iş olmadığını yeniden hatırlatıyorum size. Standart bir senaryo yazma işi nasıl bir ön hazırlığa ihtiyaç duyuyorsa, o hazırlıkları yaparak ilerleyeceğiz. Önümüzdeki bu uzun çalışmayı en azından başlangıçta hızlandırmak için senaryolaştırcağımız hikayenin fikrini yorum, istek ve önerilere kapalı bir şekilde ortaya koymayı tercih ediyorum. Bu, elimize verilmiş bir fikri, hep birlikte seçeceğimiz bir dili kullanarak, hep birlikte anlatacağımız bir hikaye yardımıyla dünyaya yaymamızı sağlayacak.

Bu fikir, zaten üzerine düşündüğün bir fikir olabilir. Daha önce hiç aklının ucundan bile geçmemiş bir fikir olabilir. Karşı olduğun bir fikir olabilir. Savunduğun bir fikir olabilir. Fikir olmaktan ziyade yaşadığın, bire bir içinde olduğun bir gerçek olabilir. Önemsediğin, duyarlı olduğun bir fikir olabilir ya da belki umurunda bile olmamış, hala da umurunda olmadığı için üzerine hiçbir şey üretemeyeceğini düşündüğün bir fikir olabilir. Senin için anlamı ne olursa olsun. Sadece şunu bilmen gerekiyor. Üretebilirsin ve senaryoya katkın inanılmaz etkin olacaktır. Bu projenin beni en çok heyecanlandıran kısmı zaten bu. Ortada bir fikir var ve bu fikre nasıl baktığı ve yaklaştığı birbirinden daha değerli olmaksızın herkesin katkısının çok önemli olacağı bir hikaye yazacağız. Bu inanılmaz!


Daha önce hiç düşünmediysen, düşünmeni sağlayacak tıpkı daha önce düşünmemiş diğerlerinin düşünmesini sağlayacağın gibi.

Çok düşündüysen ve çok doluysan, içindekileri dökebilmen ve bu hikaye vasıtasıyla insanlara duyurman için elinde bir fırsat olacak.

Bu güne kadar rahatsızlık duyup uzak durduysan, katıysan bu fikre karşı, bizimle çalışırken yumuşayacaksın, başka bir açıdan başka bir bilinçle bakma fırsatı bulacaksın. Çünkü bu projeye dahil olmak istiyorsun. Biliyorum. Hem projeye dahil olup, hem bu fikirden uzak durmaya çalışamazsın. Yaklaşacaksın ve belki senin gibi pek çok insanı yaklaştıracaksın.

Of! Çok heyecanlanıyorum. Hikayemizin neyi dert edineceğini duyurmayı bir sonraki yayına bıraktım.


Bir filmi "Tür"üne göre tanımlamayı doğru bulmadığımı biliyorsunuz. İzleyiciler elbette o şekilde tanımlamaya devam edebilirler. Ama biz yazarların yazdıkları hikayenin tavrı, üslubu yani dili üzerine düşünmeleri gerekiyor. Biz, "Komedi", "Gerilim", "Romantik", "Dram" diyerek geçiştiremeyiz. Derdimizi nasıl anlatacağımıza birlikte karar verelim diyorum. Bunu bir oylama üzerinden sonuca bağlamaya karar verdim. Size fikri verdikten sonra bu fikri anlatma yolumuzu oy birliğiyle karara bağlamak en doğrusu olacak. Bu oylamayı da, oylamayı başlattığım yayının altına yorum olarak yazarak bana ve diğer üyelere iletebileceksin.


"Etkileşim Devinimi"nin nasıl ilerleyeceğini senaryo işinin karakterli, diyaloglu bilmem neli detaylarına henüz girmemişken deneme şansımız olacak. Bu sistemin ilk aşaması diyorum. Çünkü, fikri yani hikayenin başlangıç noktasını sana ben veriyorum. Dili oy birliği ile birlikte belirliyoruz. Ama sistemden yararlanacağımız ilk aşama olan hikaye ve ikinci aşama olan senaryo, bu fikir ve dilden hareketle her birimizin katılımı üzerinden yarattığımız etkileşime göre ilerleyecek. Hikayenin ve Senaryonun tüm aşamaları bu etkileşimin ürünü olacak. Hikaye aşamasına geldiğimizde sana bu aşamanın ihtiyaç duyacağı kuralları ayrıca anlatırım.


Evet yaratacağımız etkileşimin son aşaması burası gibi görünüyor. Sonuçta bu, senaryo üretimini hedefleyen bir proje. Senaryo tamamlandığında ve herşeyiyle bir yapımcı masasına çıkacakmışçasına hazır olduğunda işimiz bitecek gibi düşünebiliriz. En azından hedefimizi tamamlayacağız. Ama ben istiyorum ki kurduğumuz etkileşimi senaryo üretme kısmında sonlandırsak bile, bu senaryonun bir ürüne dönüşmesini de hep birlikte el birliği ile sağlayalım. Bunu el birliğiyle yayabildiğimiz kadar yayalım ve ne yapıp edip bir senaryonun ulaşması gereken gerçek sonuca ulaşmasını sağlayalım.


Bugün bile bu Senaryo aşamasının son aşama olmayabileceğini düşünerek girişmemizin, projeye olan inancımızı güçlendireceğine eminim. Senaryo aşamasına geldiğimizde -ki o aşamaya daha baya var- sana bu aşamanın ihtiyaç duyacağı kuralları da anlatırım. Sadece şunu şimdiden bilmen gerekiyor.


Tahmin edersin ki etkileşime başladığımız andan itibaren yığınla öneri gelecek. Hikayenin gidişatını ciddi boyutta etkileyecek öneriler de olabilir, mevcut gidişata hizmet eden öneriler de olabilir. Bu önerilerin her birini alıp hikaye içinde değerlendirmek mümkün değil. Değerlendirilebilir katılımcı önerileri belli bir değerlendirmeden geçerek belirlenecek. Ama hikayeye katkıda bulunabilir ama senaryo aşamasında aramızda olmayabilirsin ya da hikaye veya senaryo aşamalarından herhangi birinde sadece küçük bir öneride bulunmuş olabilirsin fark etmez. Yazdığın öneri, hikayeyi ya da senaryoyu bir tık ileri götürme konusunda bile etki ettiği taktirde yazar grubu içinde adın yer alacak.


Yazdığın bir diyalog senaryoya girmiş olabilir, yazdığın bir karakter hikayeye dahil olmuş olabilir, yazdığın bir karakter eylemi hikayeye etki etmiş olabilir. Sonuç olarak, hikayeye etki eden en ufak bir katkının bile adınla onurlandırılacağına emin olabilirsin. Bu yüzden, hem bu katkının senaryonun ileride gidebileceği yerlerdeki kazançları hem de benim üzerimdeki fikir değerlendirme sorumluluğu gereği ikimizin de içi rahat olsun diye bir sözleşme hazırlatıyorum. Bu sözleşme, "Üyelik" kısmından üye olmak istediğinde karşına çıkacak ve imzalamadığın taktirde üye olamayacaksın. Eski üyelerimden biriysen, yine üyeliğine devam etmen için sözleşmeyi imzalaman gerekecek.




448 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Ufuk Tuvgan
Ufuk Tuvgan
Aug 19, 2020

Geçişler videosunu bu gece sahne yazarken izledim ve planınızdan haberdar oldum ancak yazının güncellemesinin 4dk önce gerçekleşmiş olması şaşırtıcı bir tesadüf mü? :) Yoksa 4 dk olayını ben mi yanlış anladım :( Sanırım kafam bulandı :(

Like
bottom of page