top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Dilara

Senarist Olmak İçin Eğitim Şart mı?

Güncelleme tarihi: 16 Ağu 2022



Eğitim konusunda çok fazla soru alıyorum;

Üniversitede hangi bölümü okumalıyım?

Sen hangi bölümü okudun?

Akademik alanda bir eğitim almalı mıyım?

Hangi kurslara gitmeliyim?

Önerebileceğin bir eğitim kurumu var mı?

Sence şu eğitim nasıl? Bu atölyeye gideyim mi?

Eğitim vermeyi düşünüyor musun?

Atölye düzenleyecek misin?

Bunları bolca konuştuk. Eğitim konusuna bakış açımı biliyorsun. Bir hikaye yazarının tek bir alanda eğitim alarak hikaye yazarlığı konusunda uzmanlaşabilmesini imkansız görüyorum. Hikaye yazma işi temelinde yaratıcılığa, samimiyete, özgünlüğe ihtiyaç duyan bir iştir. Bunların hepsini birden size kazandırabilecek tek bir eğitim mümkün değil. Üçü de çok sizle, içinizle, bireysel potansiyelinizle alakalı. Bu potansiyeli ortaya çıkaracak her türlü fırsata ihtiyacınız var ve bu fırsatları siz kendiniz yaratabilirsiniz.

Bir hikaye yazarı olarak hayatınızın sonuna kadar tek bir alanda, belirli bir konu üzerine eğilerek yazacak olsanız bile bu görüşüm değişmeyecek. Çünkü bir araştırma yazısı, makale ya da tez yazmayacaksınız. Tek bir konunun üzerine eğilirken bile daha bir sürü şey bilmeniz gerekecek. O ele aldığınız konuyu pek çok farklı açıdan, farklı insanların görüşünden beslenerek değerlendirmek zorunda kalacaksınız. O konu etrafında her şeyi ama her şeyi gözlemlemek, değerlendirmek, anlamak zorunda kalacaksınız.


Hatta bi şey söyleyeyim mi? Bugün, araştırmacı yazarlar, akademisyenler, bilim insanları bile tezlerini yada makalelerini yazarken hikayelerden yararlanıyorlar. Hikayeler üretiyorlar. Ele aladıkları konuyu deneyimleyen insanların gerçek hikayelerine mutlaka yer veriyorlar. Çünkü iyi bir hikaye anlatıcısı olmak her zaman, kim olursanız olun sizi dinleyicinin ya da okuyucunun gözünde, sizinle aynı şeyi anlatan binlerce insandan daha çekici kılıyor.


En büyük entellektüel kitlelerin kontrolünü bile, gerçekçi bilgiyle harmanlandığın ilgi çekici hikayeler sayesinde elinde tutabilirsin. Bu mümkün. En analitik ve en rasyonel insanları bile hikayelerle, salt bilgiyle etkilediğinden daha çok etkileyebilirsin. Hikaye yazabilmek, hikaye anlatabilmek çok büyük güç. Kutsal kitaplara bak hikaye doludur. Tarihin tamamı hikayedir. Bilimin temelinde hikaye vardır. İhtiyaç ve bu ihtiyacı gideren bilimcinin ilişkisidir bizi asıl etkileyen. Mücadelesidir, hırsıdır, adanmışlığıdır. En büyük kahramanlık hikayeleri bizi sonucundan dolayı değil sürecinde yaşananlardan dolayı etkiler. Bize çekici gelen hikayesidir. Çünkü bilginin temelinde hayal gücü vardır. Buna inanır, bunu savunurum. Hikayeler yalnızca hayal gücü güçlü olan insanların elinde şekil alabilir ve hayal gücünü geliştirebilmen için erişebildiğin kadar fazla bilgiye erişmelisin. Vizyonunu genişletebildiğin kadar genişletmeli, açabildiğin kadar açmalısın.

Önce hayal gücünüzü geliştirmeye yönelmenizi tavsiye ederim. Bu da demek oluyor ki, bakabildiğin kadarfalja şeye bak, duyabildiğin kadar fazla şey duy, anlayabildiğin kadar fazla şeyi anlamaya zorla. En önemlisi hissedebildin kadar fazla şey hisset ve tüm bunlar için en önemli koşullardan biri olan; "Hissedebildiğin kadar hisset" kuralını aklından çıkarma. Bunları başarabilmen için çılgınlar gibi önüne çıkan her şeyi kendi yolun ve yordamınca deneyimlemelisin. Mutlaka! Ancak o zaman hangi okuldan mezun olduğunun hiçbir önemi olmayacak. Kimse sana sertifikalarını sormayacak. Aldığın eğitimleri kimse merak etmeyecek. Hakkındaki merak, hayret kaynaklı olacak. Asla sorgulanamayacaksın.


Katılabildiğin kadar eğitime katıl. Zamanın ve imkanın varsa, duyduğun ve erişimin olan her bir eğitimde yer al. Bu bir saatlik bir seminer de olabilir, bir söyleşi, konferans ya da on haftalık bir sertifika programı, yıllık bir eğitim programı ya da sadece ayak üstü deneyim kazanabileceğin bir fuar-forum ziyareti. Hepsinin sana katkısı başka. Sıklıkla yeni insanlarla tanış. Daha önce hiç gitmediğin bir yere mutlaka git. Kendine periyodik rutinler oluştur. Ayda bir, haftada bir gibi. Asla yer almayacağını düşündüğün yerlere bir, çık. İnsanları gözlemle. Az konuş, çok dinle. Bolca roman oku. Öykü oku. Hikaye kitapları oku. Senaryo üzerine eğitim almak yerine içini besleyecek eğitim, deneyim ve etkinliklere enerjini harca derim.


Bugün senaryo konusu açıldığında tüm dünyanın yaşadığı problem iyi fikir ve iyi hikaye kurgusu eksikliği. Kimsenin senaryonun teknik gereklilikleriyle ilgili hayati bir problemi yok. Teknik anlamda da değerlendirilmeye alınacağınız yarışmalara yollamadığınız sürece, tekniği bir kenara bırakıp fikre ve hikayeye odaklanmanızı öneriyorum. İşte içinizi beslemenin faydasını bu alanda göreceksiniz. Sinemamızdaki sorunun iyi senaryo ya da iyi yapım olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sorunumuz vizyona sahibi yazar eksikliği.

Bu eğitim kurum ve uygulamalarına mutlaka göz at.



Ders 101 hayatımda bu güne kadar gördüğüm en zengin eğitim içeriğine sahip. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz eğitimler var. Ben ilk karşılaştığımda çok şaşırmıştım. Kesinlikle eğitim satış kaygısı olmadan, kurumun kurucusunun vizyonunu yansıtacak kaliteli eğitimler ve eğitmenlerle bir araya geleceğiniz eğitim organizasyonları var. Eğitimleri özellikle müzeler, sanat galerileri ve kültür merkezlerinde veriyorlar. Eğitim almaya gelen vatandaş eğitim öncesi, sonrası ya da eğitim aralarında geçirdiği zamanlarda bile gördüğü, duyduğu denetyimlediği bir şeyden beslensin isteyen, kafası çok açık bir organizasyon.


Önümüzdeki eğitim döneminde Ders 101 in programına dahil olacak 5 haftalık bir senaryo eğitimi için içerik hazırlıyorum. Ocak ayı itibariyle duyuruları yayınlanacak. Mutlaka katip edin.



19 Yaşımda burada Ahmet Şerif İzgören'in asistanlığını yaparak çalışmaya başlamıştım. 2 yıllık çalışma dönemim boyunca şirketin bütün eğitimlerine katıldım. Elimde düzinelerce sertifika ve katılım belgesi var. Ama en çok işime yarayan eğitimler Proje Yönetimi, Zaman Yönetimi ve Sunum Teknikleri eğitimleri olmuştu. Bunları mutlaka sizin de almanızı öneriyorum. Bu eğitim şirketi şart değil. Ben kendi deneyimlerimden yol açılarak size öneriyorum. Benzer içerikler pek çok eğitim şirketinde ve uygulamasında mevcut. Mesela;



Son olarak;


958 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Odak Grup Nedir?

1 Comment


sabriocak
sabriocak
Oct 24, 2018

Yukarıda paylaşılan eğitim linklerine ek olarak eklemek istediğim birkaç platform var.

Bilgeİş: https://bilgeis.net (ODTÜ'nün Ücretsiz Platformu)

UniversitePlus: https://www.universiteplus.com

Digilogue: http://www.digilogue.com (Zorlu PSM'de ücretsiz atölyeler)

Bol şans :)

Like
bottom of page